Over hoogrendementsglas

Wat is HR-glas?

HR-glas (of tegenwoordig HR++ glas) isoleert drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Dit betekent letterlijk dat er ook zoveel keer minder warmte langs het oppervlak verdwijnt naar buiten. Daarom zal HR-glas, over zijn levensduur, zich verschillende keren terugverdienen aan uitgespaarde energiekosten.

HR-glas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw kan gevuld zijn met een edelgas – bijv. argon – in plaats van lucht bij dubbel glas. Het isolerende metaallaagje heeft bijna geen effect op het inkomend licht, maar de warmte die van binnenkomt (infraroodstraling), wordt er wel door terug gereflecteerd naar binnen.

 

Hoe weet je of jouw woning al HR-glas heeft?

Je kan op 4 manieren ontdekken of jouw woning al HR-glas heeft.

  • De markering aan de binnenzijde. De U-waarde van jouw glas kan je soms terugvinden langs de zijkanten van jouw glasprofiel. Is de U-waarde lager of gelijk aan 2,0, dan heb je HR-glas. Is er geen markering? Dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas.
  • De ouderdom van jouw glas. Dubbel glas was de standaard tot begin de jaren ’90. Toen HR-glas ontstond, werd dit heel snel de standaard bij nieuwbouw of glasvervanging.
  • Je kan dit ook onderzoeken door met een aansteker een vuurtje te maken langs het glas (enkele seconden kan geen kwaad). Normaal zie je in de reflectie dan 4 vlammetjes. Als het tweede of derde vlammetje een net iets andere kleur heeft, heb je waarschijnlijk HR-glas.
  • Door je aan te melden voor deze groepsaankoop, kan je het natuurlijk gewoon laten onderzoeken door de partner-aannemer. Zij zullen je eerlijk informeren en geen HR-glas aanbieden, als je dit al hebt.

 

Is HR-glas altijd nuttig?

Neen, er zijn verschillende redenen om jouw glas niet te vervangen.

  • Soms is het raamwerk niet sterk genoeg, wat zeker kan gebeuren als het raam open moet. Binnen deze groepsaankoop werden daarom afspraken gemaakt met de aannemer in welke gevallen het niet aanvaardbaar is om een bestaand raamkader te behouden.
  • Soms is er al minder performant HR-glas aanwezig, bijv. met een U-waarde van 2,0. In dat geval is de vervanging naar HR++ glas wel mogelijk, maar zal de besparing veel kleiner zijn en de terugverdientijd hoger.
  • Soms is het ook gewoon beter om het volledige raam te vervangen. Hierbij liggen de kosten vier tot zes keer hoger, maar afhankelijk van de kwaliteit, de staat en de esthetiek, is het in sommige gevallen beter om te wachten op een totaalrenovatie waarbij het volledige raam wordt vervangen.